Przemysł spożywczy to branża o wygórowanych wymaganiach sanitarnych i wysokich standardach technicznych. W sterylnym środowisku stosowane narzędzia muszą być pod ścisłą kontrolą i odznaczać się wysoką jakością wykonania. Nie każde narzędzie nadaje się do stosowania w przemyśle spożywczym.
Najpopularniejszym i zalecanym rodzajem koła do użytku w tym przemyśle jest koło poliamidowe.
Wykonane z plastycznych polimerów zwanych nylonami (nazwa stosowana zamiennie z poliamidem) cechują się: wysoką elastycznością, niską rozszerzalnością cieplną, dużą sztywnością oraz wytrzymałością mechaniczną. Inna zaleta tych kół to duża udarność również w niskich temperaturach. Nasi klienci pośród szeregu zalet wymieniają takie czynniki jak: odporność na ścieranie, dobre właściwości ślizgowe, odporność na działanie promieni UV ,odporność na czynniki chemiczne. Łatwo obrabialne skrawaniem. Zakres temperatur roboczych: od - 30 do +80 stopni Celsjusza.