Stal nierdzewna to stal o wyjątkowych własnościach fizykochemicznych. Jest to jedna ze stali odpornych na korozje ze strony np.: rozcieńczonych kwasów, czynników atmosferycznych czy mieszanin alkalicznych. Właściwość nierdzewności otrzymuje się przez wprowadzenie do stali odpowiednich dodatków stopowych.
Zastosowania stali nierdzewnej INOX
Główne powody używania stali nierdzewnej:
– odporność na korozje,
– możliwość stosowania w agresywnym środowisku,
– odporność na wysokie temperatury (ma to związek z wysoką zawartością Cr),
– lśniący połysk,
– ekologiczność,
Stali nierdzewnych używa się na zbiorniki na wyroby z ropy naftowej, zbiorniki i cysterny mleczarskie, kolumny rektyfikacyjne, instalacje w przemyśle koksowniczym, łopatki turbin parowych, armaturę przemysłową i domową, narzędzia chirurgiczne, instalacje w przemyśle spożywczym, takielunek, wytrzymałe konstrukcje stalowe, części silnikowe w samolotach i rakietach, windy, chłodnie, klimatyzatory, piece żaroodporne, balustrady ozdobne, do wyrobu sztućców, itp. Normy HACCP wymagają, by używać stali nierdzewnej w kontakcie z żywnością.
Wyróżnia się 4 główne rodzaje stali nierdzewnych:
stal ferrytyczna
stal martenzytyczna,
stal austenityczna,
stal ferrytyczno-austenityczna.