Ekstremalne środowisko w jakim muszą pracować koła używane w przemyśle piekarniczym to przede wszystkim długotrwała ekspozycja na bardzo wysokie temperatury oraz odporność na chemiczne substancje czyszczące.
Koła i zestawy kołowa model MTW wykonane są z materiału będącego mieszaniną żywic fenolowych i specjalnych włókien, całkowicie wolnych od azbestu. Koła formowane są w wysoko wyspecjalizowanym procesie z użyciem bardzo wysokiego ciśnienia i temperatury, co w efekcie daje wysoką jakość i trwałośc produktu finalnego. Koła bardzo dobrze sprawdzają się w warunkach bardzo niskiej temperatury (zamrażanie do -40°C) jak i w przypadku bardzo wysokich temperatur (+280°C).
Ogromną zaletą jest odporność na działanie wody, rozpuszczalników, olejów, kwasów i wielu innych substancji chemicznych. Z racji niskiej odporność na ścieranie mechaniczne, ten rodzaj kół nie jest przeznaczony do pracy na szorstkich posadzkach i powierzchniach gdzie występują rowki, szczeliny i progi. Kółka MTW nie brudzą podłoża. Występują w wersji z łożyskiem ślizgowym z tulejami kołnierzowymi HQS i w wersji z łożyskami kulkowymi. Koła o średnicy 100 mm oferowane są również w wersji ekonomicznej dla mniej wymagających warunków eksploatacji.